Jump to Navigation

Хипноза и хипнотерапия

Когато повечето хора чуят думата хипноза си представят мистериозен хипнотизатор, за който са гледали по телевизията, във филмите или са чели в книгите. Този заплашителен човек вади от джоба си махало и след като го размахва пред очите ви, вие сте в състояние на подчинение и бихте изпълнили всичко, което ви нареди, независимо колко неморално и странно е това.

Хипнозата идва от гръцката дума Хипнос- сън. Сън, в който се потапяш СЪЗНАТЕЛНО. Хипнозата е едно съзнателно влизане във съня. Навътре в съня в по-дълбоките мозъчни вълни (алфа, тета), в които обикновено спиш, но с хипнозата проникваш там като съзнанието ти се разширява. Съзнанието не се приспива, а се разширява. И тук е разликата за виждането за хипнозата. Не е целта за де приспи съзнанието, за да изплуват неща от подсъзнанието, а това съзнание да се разшири, за да може да поеме и обработи тази информация. Да може човек да осъзнае случващото се, спомените си и да ги отработи. В състояние на транс имаш много по лесен достъп до спомените си, до дългосрочната си памет и до изтласкани болезнени спомени.

По време на хипнотичен транс човек има свободна воля и обострено внимание. Това е нормално и естествено състояние, което много от нас преживяват няколко пъти на ден. Шофирали ли сте до избрана дестинация и когато пристигнете да разберете, че не си спомняте пътуването? Често също се случва и когато четете интересна книга и сте потопени в случващото се или гледате завладяващ филм. С помощта на хипнозата съзнателния ум се фокусира до такава степен, че става безкритичен към постъпващата информация. Ние продължаваме да чуваме, но не сме напълно осъзнати. Добър пример за това е следния: представете си, че се намирате в помещение, в което се водят множество разговори. Вие ги чувате, но за вас те са просто фон, тъй като вие сте съсредоточени върху вашия събеседник. Но ако някой от другите присъстващи спомене името ви, какво според вас би се случило? Вашето съзнание ще се фокусира върху този разговор. Но как бихте могли, да знаете че някой ще спомене името ви, за да го чуете? Вашият несъзнателен ум, който е далеч по-мощен от съзнателния, чува всеки един от тези разговори и то по едно и също време. Това вероятно е причина вие да можете понякога “просто да знаете” нещо. Вашия несъзнателен ум е потопен изцяло в процеса, без вие да бъдете осъзнат за това.

Когато си в хипнотичен транс се чувстваш физически и психически отпуснат и релаксиран. Това е много приятно преживяване, но ти имаш контрол върху себе си и ситуацията. Чуваш всичко, което се случва около теб, освен ако сам не решиш да освободиш вниманието си. Можеш лесно да прекъснеш това състояние на транс, да започнеш да се движиш, да говориш и чуваш всичко. Много хора, когато са за първи път в хипнотичен транс мърдат пръстите си, ръцете, за да установят, че могат да се движат. Понякога човек след хипноза се чувства леко сънен. Това обаче съвсем не е обезпокоително.

За една сесия можете да очаквате да се почувствате по-релаксирани и по-спокойни. Повечето хора не си почиват достатъчно, а всеки има нужда от почивка.

Колко пъти е нужно да се подложите на хипниоза зависи от мотивацията ви. Много хора казват, че желаят промяна, а всъщност я саботират, саботират себе си. Когато установим такова нещо по време на сесия е нужно да се отработи и тогава да продължим с поставената цел. Най-добре хипнозата работи съвместно с говорна терапия между сесиите, тъй като помага да се доизясни от къде идва проблема и за какво ни служи. Да го погледнем като ресурс, а не като дефицит, за да може да се отработи. Ако се опитаме да премахнем една зависимост, фобия и ли паника без да сме открили зародиша на проблема, може тя да бъде заместена с друга, защото обслужва нещо в нас.

При какво помага хипнотерапията:

Тревожност, безпокойство;

Фобии –страх от височина, паяци, змии и др.;

Проблеми със съня;

Липса на увереност;

Страх от говорене пред публика;

Проблеми в комуникацията;

Преживени травмиращи събития;

Зависимости – алкохол, цигари, наркотици, видеоигри, интернет;

Хазарт;

Обсесивно-компулсивно разстройство;

Вредни навици, например гризене на нокти и други, прехапване на устни, подръпване, потупване по различни части на тялото и други;

Хранителни разстройства – булимия, анорексия;

Стрес контрол;

Подобряване на постиженията в спорта, работата и т.н.;

Заекване;

Сексуални проблеми;

Придобиване на нови умения и способности;

Премахване на ограничаващи убеждения и вярвания и замяната им с нови работещи модели;

Панически атаки;

Регресия в минал живот;

Контрол на болката;

Лечение на физическото тяло;

Емоционално освобождаване;

Мотивация;

Депресия;

Управление на гнева и агресията;

Затлъстяване;