Jump to Navigation

С деца на море!

Морето – това е оздравителен комплекс.
За много болести, най-доброто лечение – това са морските процедури. От водата на брега и обратно – това е прекрасна закаляваща процедура. Плуването освен, че тренира мускулите е и прекрасна гимнастика за дишането. Така че, ако детето ви е болнаво – заведете го на море!
Основен проблем за децата е как да ги извадим от водата. Те се къпят до посиняване. Привлечете вниманието им към друго занимание извън овдата – интересна игра или разходка.
Обърнете внимание как децата влизат във водата. Най-малките – внимателно и постепенно, по-големите – веднага. И тук не става дума за страх от водата, а за това, че в различните възрасти механизмът за терморегулация се намира на различно ниво на развитие и по различен начин тялото се приспособява към температурата на водата. Най-добре е да не се намесваме - напр. да пръскаме и да поливаме детето, а да го оставим само да се адаптира.
В никакъв случай не вкарвайте детето насила във водата! Страхът от водата може да остане за дълъг период от време.
Ако искате да използвате морето не просто за почивка, но и за лечение, е хубаво да знаете кое море за какви по-точно оплаквания се препоръчва:

Адриатическо море (Хърватия, Черна гора, Италия) – възстановяване след травми, профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат.

Червено море (Египет, Израел) – при заболявания на сърдечно-съдовата система и дихателните пътища.

Черно море (България, Румъния, Турция, Крим, Краснодарския край) – при заболявания на дихателните органи, опорно-двигателния апарат, укрепване и профилактика на заболявания на нервната и сърдечно-съдовата система.

Балтийско море (Литва, Латвия, Естония, Полша, Швеция) – профилактика на онкологични заболявания, а също и възстановяване след лечение с лъчева химиотерапия.

Йонийско море (о. Крит, Сицилия) – заболявания на дихателните пътища.

Карибско море (Венецуела, Карибските острови, Коста-Рика, Антилските острови, Доминиканската република, Куба) – заболявания на органите на храносмилане, неврози и някои хронични заболявания на горните дихателни пътища.

Атлантически океан (Канарските острови, Португалия) – общооздравителни програми.

Мъртво море – преди всичко заболявания на кожата.

ИЗБОР НА ПЛАЖ
Ако детето е малко при избора на място за къпане обръщайте внимание на това дъното да е гладко и песъчливо. Водата трябва да е чиста, безцветна. Не трябва да има медузи, корали, морски таралежи.

С КАКВО ДА ЗАБАВЛЯВАМЕ ДЕТЕТО НА МОРЕ?

Най-добре е детето ви да намери свои връстници, с които да поиграе. Предложете им следните игри:

1. Най-най
Може да предложите на децата да построят най-високия дом, да изкопаят най-дълбокия кладенец, да построят най-дългия канал. Можете да предложите да украсят постройките си с камъчета, водорасли и мидички – така играта ще стане още по-увлекателна и дълга.

2. Намери съкровището
Закопайте в пясъка предмет (съкровище) – нека децата се опитат да го намерят. Внимавайте да не скриете съкровището и от себе си ;).

3. Млад изследовател
Дайте задача на децата да изследват кое потъва и кое плува във водата. За целта може в една кофичка (или друг съд) пълна с вода да се пускат различни малки предмети предварително подготвени от вас – пиронче, кора от дърво, перо, камъче, мида и др. Поговорете с децата за това защо едни предмети потъват, а други – не.

4. На море е възможно да се забавлявате и с бодиарт. Вземете със себе си акварелни боички и четки. Изрисувайте детето. А какъв възторг ще предизвикате ако му разрешите то да изрисува мама или татко :).

Освен това на пясъка може да се рисува с клечка, да се оставят отпечатъци на ръце, крака, играчки.
А за интересни занимания във водата може да подготвите водни очила или маска, с които детето да изследва морското дъно (особено полезно занимание за деца, които имат проблеми с дихателните органи).
Източник: http://malishi.ru/