Jump to Navigation

Защо жените имат нужда от свои общности?

Възможно ли е сестринството да е най-важния фактор за здравето на жените?
В древността жените са споделяли много повече, отколкото днес. Те са се грижили съвместно за децата си, събрали са храна и се готвили заедно. Жените и децата са споделяли общо ежедневие и са били източник на сила и комфорт едни за други всеки ден. Традиции като "Червената шатра", където жените са се събрали по време на менструация, за да бъдат заедно, често със синхронизирани цикли, са били време за споделяне на женски занимания, подкрепа, даваща взаимна устойчивост и щастие.
Днес жените са много по-изолирани в собствените си домове, живейки отделени една от друга. Възможностите за събиране са много по-ограничени и времето, прекарано заедно по този начин значително намалява. Така те пропускат възможността да почерпят подкрепа от контактите си една с друга.
Създаване на цикъл на подкрепа
Жените са в центъра на семейния живот, стълбове на семейството, осъществяващи грижа за децата и по-широката общност. Контактът с другите жени запълват емоционалните нужди, които жените имат в интимните партньорства. Те укрепват взаимоотношения под формата на подкрепа и увереност, че един човек не може да бъде всичко за друг. Да бъдат с други жени помага на жените да бъдат по-добри майки, а моралната, физическата, емоционална и психическа подкрепа създава красива хармонична среда, в която децата процъфтяват.
Жените дават подкрепа и грижа, те са лечители и учители. От жизненоважно значение е те също да бъдат подкрепяни и подхранвани от общността, за да бъдат предпазени от емоционално изчерпване. Емоционалното изчерпване, липсата на грижа и подкрепа са често срещани проблеми, засягащи здравето. Жените инстинктивно знаят как да се подкрепят помежду си и да се възстановяват, разчитайки на тази подкрепа.
Силата на женското приятелство
Истинските ползи от приятелството са неизмерими. Приятелите правят живота ни по-добър, а проучванията показват, че приятелството има дори по-голямо въздействие върху физическото и психическото ни благосъстояние, отколкото семейните отношения.
Жените споделят специална връзка; подкрепят се и се насърчават една друг. Авторът Луис Берников казва:
„Женските приятелства са взаимоотношения, в които жените си помагат една друга, за да бъдат свързани със самите себе си.”
Силата на женските приятелства е обект на научни проучвания. Изследователите са установили, че хормонът окситоцин, е особено важен за здравето на жените и се отделя в големи количества в процеса на приятелски контакт с други жени.
Как приятелството намалява стреса?
Едно забележително изследване установява, че жените отговарят на стреса по различен начин от мъжете. Този факт има значителни последици за здравето. Когато хората изпитват стрес, се задейства реакция от типа бягство или борба и освобождава хормона кортизол. Окситоцин (хормон, изследван основно за ролята му при раждането) е друг хормон, който се секретира от мъжете и жените в отговор на стреса. При жените окситоцина засилва реакция на стреса, като ги насърчава да се защитават, да се грижат за децата си и да се събират с други жени.
Д-р Лаура Клайн и Шели Тейлър въвеждат понятието "склонност към сприятеляване" и твърдят, че този модел е характерен не само за човешките женски общности, но и за животинските. Когато всъщност се свърваме или се сприятеляваме, още повече се освобождава окситоцин, който допълнително противодейства на стрес и ни успокоява.
Мъжете произвеждат високи нива на тестостерон, когато са под стрес, а според д-р Клайн той намалява успокояващия ефект на окситоцина. Поради това те са по-склонни да се справят със стресовите реакции чрез агресия или оттегляне. Жените, от друга страна, произвеждат естроген, който подобрява ефектите на окситоцина и ги мотивира да търсят социална подкрепа.
Агресията и оттеглянето костват физически ресурси, докато приятелството носи комфорт, който намалява ефектите от стреса. "Тази разлика в търсенето на социална подкрепа по време на стресови периоди е основният начин мъжете и жените да се различават по отношение на отговора си на стрес и една от най-основните различия в поведението на мъжете и жените", каза д-р Тейлър. Разликата по отношение на реакцията на стрес стои и в основата на междуполовото различие по отношение на дълголетието.
Проучване за рак на гърдата, осъществено през 2006 г. установява, че жените без близки приятели са с четири пъти по-голям риск да умрат от болестта, за разлика от жени с 10 или повече приятели. Близостта и количеството на контактите с приятели не са свързани с оцеляването, а са свързани с усещането на защитеност.
Сестринство
Джейн Фонда, активист и актриса, казва: "Приятелството между жените е различно от приятелството между мъжете. Ние, жените, разговаряме за различни неща. Ние се свързваме. Дори и да не сме се виждали от години. Има хормони, които се освобождават от жените, в контакта им с други жени, които ни лекуват и ни помагат да се справим със стреса. Моите жени-приятели крепят гръбнака ми и без тях, не знам къде ще бъда. Ние просто трябва да се държим заедно и да си помагаме една на друга."
Фонда и нейната близка приятелка Лили Томлин направиха TED презентация за значението на женските приятелства и оприличиха женските приятелства на възобновяем източник на сила.
„Нашето приятелство, женското приятелство, е в основата на сестринството, а сестринството може да бъде много мощна сила, да даде на света нещата, от които хората отчаяно се нуждаят“ Джейн Фонда
Автори: Tanja Taljaard, Azriel Re'Shel
Превод: Мая Угрюмова, психолог и фамилен терапевт